Kuka saa saattohoitaa?

Palvelutalossa vuoteellaan kouristelee kivuissaan saattohoidettava. Vuoteen vierellä omaiset ymmärtävät, ettei kipulääkitys ole nyt kohdallaan. Henkilökunnalle kohdistuu kysymys lääkkeen lisäämisestä. Henkilökuntaa on paikalla vain lähihoitaja, jolla on ohjeet ja lupa pistää lääkettä tietty annos, ei enempää. Omaiset ehdottavat yhteydenottoa lääkäriin annoksen lisäämiseksi. Lääkäriä, johon ottaa yhteys, ei ole. Omaiset eivät jää neuvottomiksi, vaan kutsuvat ambulanssin paikalle. Ambulanssin henkilökunta saa etäyhteyden lääkäriin, jolle tilanne monen henkilön ymmärryksellä selitetään. Saattohoidettava saa lisää lääkettä kipuihin. Entä jos omaisia ei olisi ollut paikalla? 

Miten, missä ja kuka saa Suomessa saattohoitaa kuolevaa? Eikö meillä tarvitse olla ajantasaista kipuhoitoa ympäri vuorokauden, myös viikonloppuisin? Miten käy saattohoidettavan, jolla ei ole omaisia toteamassa hoidon puutteita ja kärsimyksen määrää? 

Hyvään saattohoitoon kuuluu tehokas kivunlievitys, joka poistaa kohtuuttoman kärsimyksen kokemuksen elämän viime metreiltä. Hyvälle saattohoidolle on Suomessa kehitetty hyviä malleja ja käytänteitä. Esimerkiksi Oulun kaupungin saattohoitomalli on saanut kiitosta. Kyse ei siis ole hyvien käytänteiden puutteesta. Kyse on rahasta. Saattohoito lähihoitajan valvonnassa on tietenkin halvempaa kuin sairaanhoitajan ja lääkärin läsnäolo tai päivystys. Ambulanssin tilaaminen korvaamaan puuttuvaa hoitoa ei ole järkevää, vaikka sillä hoitolaitoksen kulut pienenevätkin. Ihmisarvo on kuitenkin markkina-arvoa korkeampi. Rahaa kuolevan inhimilliseen hoitoon pitää löytyä.

Voisimmeko me suomalaiset saada läpinäkyvyyttä saattohoitoon? Ei voi olla niin, että saattohoitoa voidaan järjestää ilman akuutissa tilanteessa toimintaluvallista henkilökuntaa. Omaiset ovat usein kaukana läheisistään, eivätkä voi valvoa kuolevan vierellä jatkuvasti. Yhä useammalla saattohoidettavalla ei ole omaisia vuoteen viereen. Hyvän saattohoidon vaihtoehdoksi ei kelpaa eutanasia. Kuolettavasti sairaan on saatava arvokas loppu hyvän hoidon kriteerit täyttävällä saattohoidolla.